Всички новини от Перник и региона
Край на опашките пред касите на данъчните. Перничани вече могат да плащат местните данъци и такси от... Гордост за Перник и ПМГ "Христо Смирненски": Ученикът Цветелин Цекин спечели първо място в националн... Първата в Перник дигитална изложба открива синът на художника Димитър Делийски - Валентин Лазаров
   РегистрацияПарола

Вестник България Днес призова: Спрете гаврата с Кракра!


30 септември 2013  36 коментара

Крепостта на Кракра
Крепостта на Кракра


Крепостта на Кракра

На фаталната си 13-та страница колегите от "България Днес" публикуваха материал, във връзка с крепостта Кракра и превръщането й в жалко подобие на крепостна стена от евтин филм.


Кич, чалга, позор! Това са само част от най-меките коментари на перничани в социалните мрежи и интернет по повод новата визия на средновековната крепост Кракра. Обичаният символ на града е превърнат в пошла бутафория, която изумява с това докъде може да стигне чиновническото безумие. Зад каменните стени, които очертават границите на някогашната крепост Кракра, се издигат странни розови плоскости. Червен "килим" от пресовани стърготини води към тях.


Това според общинските власти придава на крепостта автентичен вид, който щял да я привлича хиляди туристи. Кметицата на Перник Росица Янакиева много се ядосва, когато репортер на "България Днес" я пита дали външният вид на крепостта й харесва. "Да, много ми харесва. Това е едно модерно решение - отговаря тя. - И на Лиляна Попова много й хареса, когато й беше предложен проектът, по това време тя беше заместник-министър на Росен Плевнелиев в Министерството на регионалното развитие и благоустройството."
Докато политиците си прехвърлят топката, Перник е в потрес. Във форумите се обсъжда как точно да бъде сезирана Европейската комисия за безумието, което сполетя града им. Спрете гаврата с Кракра, зоват хората в миньорския град.


"Елате в Перник да видите новия "Кракра-Янакиева-Дисниленд" - пише читател в сайта dnes. - Типично чалга-комунистически интериор от железа, фаянсови плочки - македонско и турско производство, закрепени с болтове и гайки. Уникално. Такова нещо няма в света. Кракра Пернишки - последният владетел, паднал под византийско робство, в гроба ще се обърне, ако види тази посткомунистическа чалга култура".
Според кметицата Янакиева тези, които твърдят, че плоскостите са пластмасови, са лаици. Те били от полимер-бетон. Решението по този начин да се надгражда крепостта било подкрепено от Министерството на културата. Тя уточнява, че визуализацията на крепостната стена заедно с осветлението струва 1,9 млн. лв. Останалите средства до 3,7 млн. лв. са за строителство на посетителския център, инфраструктура, електронния гид и други дейности по проекта.


"От това, което видях по медиите, наистина е много грозно строителството на Кракра" - коментира пред "България Днес" професор Николай Овчаров. - Недоумявам как е минало през различните комисии, които трябва да одобряват тези проекти. Сега или трябва да се изпълни всичко, както е записано в документацията, или трябва да се върнат парите."
В момента тече проверка от Министерството на културата, която трябва да установи как се стигна до абсурдната ситуация средновековна крепост да заприлича на евтин увеселителен парк.


"Редно е в крепостта Кракра да се работи с естествените материали, с които е била градена преди много години" - коментира професор Божидар Димитров. - Два удара, водени от византийски император, е отбила тя. Единственият случай, когато тази крепост е била превзета, е от български чиновници. Сега тя е вандализирана и осмяна. Но пред чужд враг не е падала. Само пред български..."

Владетелят мразел подкупите

Войводата Кракра е виден болярин и владетел на града по времето на българския цар Самуил. Така той е описван във византийските хроники. Кракра остава в историята като праведен и честен мъж, който не търпял подкупността и корупцията. Винаги бил отлично подготвен за военни дела.
Кракра владеел още 35 крепости в района. Историците смятат, че крепостта Перник е създадена след 809 г.
По това време хан Крум присъединява към българските земи и териториите на днешна София и околностите. Дълго време преди идването на хан Крум тези земи са били заселени от траките. Чрез археологически проучвания е установено, че на мястото на крепостта преди нейното построяване е съществувало тракийско селище.
Антон Дончев пише
за болярина

Академик Антон Дончев пише книга за пернишкия болярин, наречена "Трите живота на Кракра". По този повод той дава интервю за в. "Стандарт" през 2007 г., в което разказва защо е решил да се захване с този роман.
"Ромейският император Василий Втори Българоубиец два пъти обсажда Перник с цялата си войска и не може да го превземе - казва академик Дончев. - Втората обсада продължава 88 дни.


Перник не е никаква крепост в сравнение със Средец, Охрид, Скопие, дори Видин. 55 дка - нищо особено. Можете ли да си представите, цяла Европа гледа към Византия, която дълго време е държала половин Италия и Мала Азия. Действията на ромейския император се следят внимателно: какво прави, как го прави, къде ще тръгне... И този човек две години клечи пред стените на Перник. Търсят Перник по Европа. Къде е на картата? Няма го. Ами какво прави оня там тогава. Шест месеца. Леле-мале, каква е тази крепост, какъв е този град? Затова съм избрал Кракра."

 
Добави/гласувай в Свежо   Добави в Любими.ком   Сподели във Фейсбук Запомни    Изпрати    За печат

36 коментара

30 септември 2013 | за перник
Оценка:
30
 (
32
 гласа)

крадци варнете парите...


30 септември 2013 | БАСТА
Оценка:
-16
 (
24
 гласа)

Става въпрос за европейски пари. Ако се връщат - се връщат на Европата. Сега въпросът е до какво ще доведе цялата дандания? До разрушаване на вече направеното? Аз не виждам полезен ход освен забатачване на строежа, дела, обвинения, ако се сезира. Изпадаме в ситуация в която л.. ното вече е из... но на ливадата и се чудим какво да го правим. Да го подритваме и да му се радваме или да го разровим и да извадим от него семката?


30 септември 2013 | АКО..
Оценка:
29
 (
29
 гласа)

Ако към виновните за това безумие не се приложи цялата строгост на българските и европейски закони, безумията ще продължават. Кракра Пернишки и бъдещите поколения на тези земи не трябва да се срамуват от безумията на построеното от нашето поколение. ИЗХОД: разрушаване, финансова отговорност, затвор поне по 10 год. на всички виновни. И всичко това по БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА. Другото означава още 100 години да се въргаляме в кал...


30 септември 2013 | Мария
Оценка:
38
 (
38
 гласа)

Поклон на Антон Дончев, много истински и силно е описал подвига на Кракра, с което трябва да се гордеят перничани. Пример за военен стратег, истински мъж - смел и с морални устои. Но за разлика от него, който мразел подкупи, сегашните управляващи града много ги обичат. Да си помислиш, че да се изгавриш с историческата памет на своя град, на неговата крепост да сложиш материали за баня и тераси, и да убеждаваш хората, колко е хубаво - трябва наистина да си се откъснал от реалността. Защото народа търпи, търпи, но когато му писне и за по-малко се е дигал на бунт. Защото от февруари, народа вече не е същия, политиците се правят, че не го забелязват, но ще го разбират явно по по-трудния начин. За сметка на участниците в проекта, тези декори да бъдат развалени и да се пристъпи към реставрация с естествени материали, както е направено на крепостта в Белчин.


30 септември 2013 | estet
Оценка:
31
 (
31
 гласа)

Да се извърши проверка на работата на оценителите на проекта, дали над 101 точки; да се проследи коя комисия по колко е взела в аванс за нейното "да" и най-вече - да се провери т. нар. консултантска фирма, разработила проекта, ръководен от пернишкия герой на Франсоа Рабле Гаргантюа & Пантагрюел ( Цветан Андропов, пардон Андронов). Ще излязат любопитности около консултантската фирма, зарадвана с 500 хиляди лева.


30 септември 2013 | До крепостниците
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Ще преглътнем и тоя резил - съдебни дела и възстановяване на европари за сметка на нас, перничани. Но истината е по-ценна и трябва да бъде разкрита, независимо колко ще ни струва такава "екстра" в Янакиевия мандат.


30 септември 2013 | 9999
Оценка:
33
 (
33
 гласа)

Това е гавра, наистина! Отидохме онзи ден са го видим това ЧУДО на модерната епоха, докато е още в ремонт, понеже после и ЕДИН ЛЕВ НЯМА да ДАМ, за да се кача горе! Кой ненормален ще ПЛАТИ, за да види това безумие?! Показвах го на българи приятели от други градове в България, както и в чужбина (чужденци, не българи) - всички до един употребяват думата "грозно". Това НЯМА да привлече туристи или ще ги привлече дотолкова, доколкото искат да видят сеир. Пък и вход щяло да има... Имаше кино преди, развалиха го, театърът изгоря, оправяха го колко години, едно нещо красиво остана в Перник, и него унищожиха. Само в журналистите сега е силата, да раздухат нещата, да се вдигне шум, за да се спре това безумие!


30 септември 2013 | ЛОШО
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Предлагам така и така са наакали нещата да изчистим - да се даде байра на ДЛВ за кариера, ще се извади добър трошляк .За около 1 месец няма да има байр и ще се разшири изхода на Перник


30 септември 2013 | Коментатор
Оценка:
32
 (
32
 гласа)

Аболютна гавра с Перник ! Нооо, виновните са повече . В този град има освен кмет и главен архитект, а освен тях има още един куп "управници". Как може да взимате такива значими решения за града без да се допитвате до народа ?! ОСТАВКА на всички от общината !!


30 септември 2013 | миньорец
Оценка:
-10
 (
24
 гласа)

Кракра Пернишки освен голям воин и стратег е бил и голям женкар, когато цар Самуил е бил на война Кракра е оставен да пази държавата, тогава е опънал царицата, мисля че се е казвала Зоя, по памет.....


30 септември 2013 | **********
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Надявам се, че хората виновни за това нещо ще си понесат последствията и ще платят за гаврата им с Кракра


30 септември 2013 | ЗОЯ
Оценка:
18
 (
22
 гласа)

До миньорец -Така беше, опъна ме и останах доволна, че от мекушави болярчета съвсем бях загоряла. Друго си е твърдо, големо, яко - пернишко, като крепостта. Сега вие, които знаете такива подробности, гледайте да не се подхлъзнете на плочките горе, докато тези, които станаха милионери, покрай реставрацията ви го слагат отзад.


30 септември 2013 | Похотливко
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Айде стига за ебане сте говори ли да Ви еба!


30 септември 2013 | Георги
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Оставка на кметицата, ще е едно добро начало, за поемане на отговорност за този позор!!! А прокуратурата, нещо по въпроса да направи или поне да се изкаже?!!!


1 октомври 2013 | Taня
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Каква оставка, всички зад решетките и да работят докът не си изплатят резила


1 октомври 2013 | ATILA
Оценка:
-12
 (
16
 гласа)

Отговор до Мария:-Уведомявам Ви че болярина Кракра е един от двадесет и двамата български боляри, който доброволно са се предали на византийския император с цел да запазят владенията си и са били възнаградени от императора с титлата Патриций, шеста след императора. Не всички боляри са се предали, имало е и такива, който са пленени и убити от вече предалите се боляри такъв болярин е Богдан, Добротица и др. за който византийските хроники казват ...между болярите имаше и доблестни, който не склониха пред императора и бяха принесени в жертва от своите... така че историята ни е научила еднакво да почитаме предатели и герой Мария.


1 октомври 2013 | сашка
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

по голиама глупост не може да се измисли грозно и кичовско


1 октомври 2013 | Слисан
Оценка:
-8
 (
18
 гласа)

Че е грозно - грозно е. Но, има едно голямо НО. Не може да се строи с материали като естествените - изискване на ЕК, т. е. на тия, дето дават парите. Новият строеж трябва да се отличава от оригиналния. Проекта е за атракцион - когато това го пишеше по медиите, никой не се заинтересова какъв е всъщност тоя атракцион. Така, че, дайте да не викаме "къде са парите", парите се следят стриктно от ЕК, да не мислете, че европейските държави ще позволят някой да им вземе средства просто ей така?


1 октомври 2013 | Рк
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Значи всички граждани казваме че не ни харесва този кич, само Янакиева и Павлова казват че е много хубаво, на кой да вярваме. Щом толкова им харесват плочките, да си ги свалят и да си ги сложат в къщите.


1 октомври 2013 | ДО
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

До слисан - И в Белчин парите са от европейски проект, /шест милиона/ и всичко е възстановено с естествени материали. Доста хора питаха, но отговор няма, къде в света и у нас има върху средновековна крепост да се прави атракцион? В Белчин оргинала е отличен от възстановката с една лента. Цялата крепост в Белчин вече се превръща в любимо място на наши и чужди туристи.
До Рк - Нека си свалят плочките и да си ги носят в къщи / щом толкова им харесва /, но преди това, всички одобрили това безумие, до върнат парите, за да може да се реставрира, както трябва.


1 октомври 2013 | АКО..
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

До Слисан: Говорите 100-процентови измишльотини. Вероятно сте един от тези, които са участвали в проекта"Гавра".


1 октомври 2013 | Слисан
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

ДО, не оспорвам написаното от Вас. Отдавна се знаеше, че ще бъде атракцион, щом ЕК е одобрила проекта, значи става (за нас не, не ни харесва). До АКО.. - за тези думи мога да Ви съдя, нали се сещате? И го казвам, защото този сайт се превърна в трибуна за обвинения без никакви доказателства и плюване, само плюване.


1 октомври 2013 | Какра-Янакиева-Дисниленд
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

БОГ да ги накаже КРАДЦИТЕ и УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ и Всичко БЪЛГАРСКО!!!!!


1 октомври 2013 | Smexxx
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Слисан си наистина хахаха, проектът от 2 е станал 4 милиона и до колкото разбрах подкупи са давано от зам министар на културата надолу, само от наяиат музеи са се дръпнали да подписват това "нещо", та са ГИ прескочили, ти си съди които иская, или и ти си наблажил а ??? :)


2 октомври 2013 | Въпрос
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

В момента работи ли се нещо по крепостта? Докато текът проверките спряна ли е дейност или не? Имали ли някъде информация за ораганизиране на притест? Знае ли някой кога и как, защото искрено се надявам, да има такъв?


2 октомври 2013 | Ст.Борисов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

СТОП НА ГАВРАТА С ПЕРНИШКАТА СВЕТИНЯ КРАКРА. ДА СЕ ВЪРНАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ!!


2 октомври 2013 | богомил
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

*** погледайте и сравнете.


2 октомври 2013 | кметицата
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

крепостта кракра / в селската баня голям кеф / ето я кметицата търка си ци!


2 октомври 2013 | резил
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

е нема такава поредна комунистическа схема за присвояване на средства. пази боже слепо да прогледне. дай на простия власт и му гледай акъла.


2 октомври 2013 | мандат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

докато го изкара още колко ли ще открадне.....? един, два, три милиони червени рози


2 октомври 2013 | вероломно
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

крадене от червените хмери


2 октомври 2013 | 96г-97г
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

държавата отива към фалит с долнопробното комунистическо-турско управление и един Болен мозък


2 октомври 2013 | 97г.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

всичките в кюпа или всичките извън кюпа. изборите са на младите и образовани българи. гласувам, но не за триглавата змия, защото Болен мозък не ни трябва


2 октомври 2013 | лъжци
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

долна проба комунисти, долна ръка турци и болни фашисти расисти. Е нема такава композиция. АЛЧНИ, ПОДЛИ И ДОЛНИ!


3 октомври 2013 | Хитлер
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кметичката и нейната банда си прибраха 4 милиона за този проект и сега им е добре. Нали кметичке???


3 октомври 2013 | богомил
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

*** коментар.
Не е реклама.



Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

Име



Коментар





Въведете кода от картинката