Всички новини от Перник и региона
ВКС реши – хижа Орлите е собственост на община Радомир Читател: Целият град е в дупки. Кога ще бъдат закърпени? Планираните прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ,...
   РегистрацияПарола

Първанов предизвика Станишев в Ковачевци


14 Януари 2014  www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/01/14/2219554_georgi_purvanov_trugna_va_bank_sreshtu_sergei_stanishev/  15 коментара

Георги Първанов
Георги Първанов


Георги Първанов

Бившият президент Георги Първанов ще използва европейските избори през май за челен сблъсък с председателя на БСП Сергей Станишев. Под каквито и да е формулировки, коалиции и алтернативни листи това да е прикрито, във вторник стана ясно, че двамата ще премерят силите си.

"АБВ тръгва към европейските избори със самостоятелна листа", обяви още с първото си изречение Първанов на специално свикана пресконференция в НДК. Около него бяха част от инициаторите на движението, създадено през 2010 г. в края на втория му президентски мандат - Емил Кало, бившият директор на СДВР и началник на "Гранична полиция" Красимир Петров, кметът на Попово шести мандат Людмил Веселинов, бившият ректор на УНСС Борислав Борисов, кметът на Троян трети мандат Дилян Енкин, Ивайло Калфин и др. В залата присъстваха общински председатели на БСП като този на Монтана - Емил Константинов, бившият председател на ДАМС Весела Лечева, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, Николина Чакардъкова, кметът на Перник Росица Янакиева, политолозите Андрей Бунджулов и Димитър Гронев, бившият министър на здравеопазването Евгений Желев, ген. Михо Михов. Показателно е, че дори пресцентърът на АБВ се оглавява от бившия шеф на отдел "Младежка политика" на БСП Трендафил Величков.

"ГЕРБ са ни основен опонент, останалите - конкуренция"

Първанов, който не е получавал подобно медийно внимание от повече от година, в препълнената зала 7 на НДК сравни АБВ с "пушката от стената, която ще гръмне в трето действие". Самоуверен, демонстриращ решителност и хъс, той директно премина към критики към ръководството на БСП. За около половин-часовата му реч сигурно само веднъж спомена Станишев поименно, в повечето случаи го наричаше "председателя".

"Сложихме АБВ на трупчета, след като се чуха гласове от ръководството, че това отслабва БСП, но междувременно партията загуби тежко три избора. Не затова, че някой й е отнел нещо, а заради слабостта на ръководството", каза Първанов. Според него от липсата на конкуренция никой не печели, имайки предвид такава вляво.

"Не може да гледаме на избирателите като на крепостни - ако правиш силна политика, ще те подкрепят, ако се дъниш - отливът е неизбежен", заяви бившият президент по адрес на "Позитано" 20. По повод обвиненията, че е предател, каза че предатели са "тези, които подмениха вота, които подведоха хората да гласуват за едно, а да получат друго". "Не може слабите лидери да разчитат винаги и само на партийната вярност", нападна Станишев Първанов. Според него партията е била най-консолидирана през 1929 г. по време на левосектантския период, когато са били общо 300 души. "Ако това е целта...Нашата е отварянето".

Той определи разделителната линия така - "ГЕРБ са ни основен опонент, другите са ни конкуренти".

"Кой разпъва медиен чадър над председателя на БСП?"

Много по-краен Георги Първанов беше по отношение на това кой взима решенията в управлението и в БСП. Според него формулата е била неясна просто, за да се подменят легитимните органи, които взимат решенията. "Те се взимат от наистина тесен кръг посветени, даже хора, които не са от ръководството на БСП. Партията изпълнява решения, взети другаде", каза Първанов. Заяви, че "ръководството е в тежка зависимост. Достатъчно е да разгърнете страниците на вестниците от последните пет дни на една медийна империя. Отговорът на въпроса "Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП?" ще ни отведе към отговора на "Кой предложи злополучната номинация за шеф на ДАНС?"

Попитан от журналисти - "А кой предложи Пеевски?", бившият държавен глава доразви тезата си - "председателят на партията е единственият политик, който пламенно защити Пеевски. Сега, когато той има нужда от защита, много по-пламенно Пеевски защитава Станишев. Това е порочна тенденция, коята не смея да мисля докъде ще ни доведе".

В последните дни вестниците, част от медийната група около депутата от ДПС Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и свързания с КТБ Цветан Василев, както и бившия журналист от ТВ 7 Николай Бареков стават трибуна на ожесточени коментари по адрес на инициативата на Първанов. Бареков попита кой я финансира и заяви, че това е ГЕРБ и Бойко Борисов. Даже каза, че Първанов е ходил няколко пъти в къщата на Борисов в Банкя.

"Аз не знам къде е къщата на Борисов в Банкя, но той сигурно знае, защото му носи цветя", контрира Първанов (след като стана ясно, че изборите през 2009 г. за Народно събрание са спечелени от ГЕРБ Бареков занесе букет с цветя на Бойко Борисов в Банкя - бел. ред.) Що се отнася до обвиненията, че инициативата е съвместно замислена, бившият президент каза "Не приемам подобни твърдения от тези, които направиха икономическа коалиция с управлението на ГЕРБ", явно намеквайки за възхода на КТБ и семейството на Пеевски по време на миналия мандат.

Според запознати с кухнята на обсъжданията в АБВ, както играта срещу Станишев е ва банк, така и критиките към "медийната империя" не са лицемерни, нито част от тактиката на Първанов за спечелване на избиратели.

"Единственият ми разход са сандвичите от бензиностанцията"

На бившия президент не бяха спестени и подозренията, че зад инициативата му стоят финансови кръгове или "орди от олигарси". "Аз не мога да намеря един бизнесмен, за да се здрависам с него, вие за орди ми говорите", отвърна Първанов, според когото олигарсите са винаги с властта, а "обикновеният бизнес избягва контактите, защото ще влезе в черен списък". Сега бизнесът не е по-малко изплашен, отколкото по времето на Бойко Борисов, твърди той.

На въпрос откъде му е финансирането, Първанов заяви - "за съжаление не си пазя касовите бележки от бензиностанциите, където си купувам сандвичите. Това са ми единствените разходи". АБВ ще бъде финансирано прозрачно, ще регистрира сметка, в която да постъпват дарения.

"Правителството няма алтернатива"

Новата инициатива няма за цел да свали кабинета или да бутне парламента. "Не бих искал правителството да бъде отстранено, защото алтернатива няма. Дефектите идват от партийните централи или по-скоро са им спуснати от другото място", каза Първанов. Той вижда АБВ като шанс за консолидация на левите партии, както и възможност за по-широк диалог с партиите от дясно на центъра. "Като всяка амбициозна формация се стремим да спечелим изборите. Със сигурност ще имаме достоен резултат. Изборите ще покажат, че АБВ е най-перспективната формация", закани се той.

Към инициативата ще се присъединят други партии и организации, с които в момента се преговаря. Първанов съобщи, че разговори се водят и с напусналата БСП Татяна Дончева, но и също така, че двамата имат спорове. "Не мога да кажа докъде ще доведе това, няма да е драма, ако не сме заедно на изборите", каза той.

Бившият президент, който е член на Националния съвет на БСП и делегат на конгреса рискува да бъде изключен от партията. Той обяви, че няма намерение да я напуска, както и всички други партийни членове, които подкрепят АБВ. В чл. 27 на устава на БСП обаче има текст, който казва, че ако членуват в други партии или формации с партиен характер подлежат на изключване. "Нека да дойдат в Ковачевци, където членувам и да се обосноват", предизвика "Позитано" 20 Първанов. Според юристи, запознати с устава обаче, изобщо не са длъжни да ходят в Ковачевци, а със случая може да се заеме контролната комисия, оглавявана от Мая Манолова. Въпросът с изключването все пак е деликатен, доколкото може да превърне Първанов в жертва. Близки до него твърдят, че това би му гарантирало "поне 10% на изборите".

В АБВ имат социологически анализи за шансовете им, но са силно хипотетични, доколкото не е ясно какъв точно ще е форматът, в който се явят на избори. Самото движение не е регистрирано по Закона за партиите и формално не може да участва във вота. Няма да се използва инициативен комитет, защото той може да издигне само един независим кандидат, а ще се търси партийна регистрация, най-добре коалиция, за да се формира листа. Начело на нея ще е бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

"Аз съм си надвил масрафа в политиката. Нямам претенции към лидерството в БСП", каза още Първанов, според когото обаче ръководството на партията трябва да се промени. Той се подигра с използването на "катарзис" от Сергей Станишев, за да обясни номинацията на Делян Пеевски за директор на ДАНС - "Левицата трябва да преживее своя катарзис, по любимия израз на председателя".

Инициативата на Първанов обаче поставя в трудно положение тези от структурите в партията, общински и областни председатели, които досега са му симпатизирали или пък работили за кандидатурата му за председател на БСП през 2012 г. На практика те трябва да избират между партията и потенциалното изключване, а и не всички одобряват крайния му ход. По-лесно беше за общинската организация в Монтана, която от поне две години е в тежък конфликт с "Позитано" 20. В понеделник вечерта тя прие позиция, с която номинира Калфин за водач на листата на БСП за евроизборите, а във втората точка от нея гласува, че "приема да подкрепи всяка гражданска инициатива, издигнала Ивайло Калфин".

 
Добави/гласувай в Свежо   Добави в Любими.ком   Сподели във Фейсбук Запомни    Изпрати    За печат

15 коментара

14 Януари 2014 | znaest
Оценка:
10
 (
22
 гласа)

boze boze palno e s komunisti v tazi zemja


14 Януари 2014 | Пк
Оценка:
10
 (
24
 гласа)

Браво, долу серГЕЙя.


14 Януари 2014 | аз
Оценка:
4
 (
14
 гласа)

Свинкя Янакиева чии го търси там!


14 Януари 2014 | циганин
Оценка:
7
 (
19
 гласа)

Не обичам Парванов, ама серГей не мога да го гледам.


14 Януари 2014 | Прасчо
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

БоЗе, БоЗе, май наистина ни трябва спешна образователна реформа! Толкова неграмотни коментари няма!


14 Януари 2014 | бесепар
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Браво на Първанов. Развали рахатлъка на сергейчо. Ние сме с теб.


14 Януари 2014 | дипломиран експерт
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

В помощ на Янакиева - кмет. Опорни точки за стратегия: защо Ивайло Калфин трябва да е водач на евролистата? Защо Ивайло Калфин трябва да се превръща в професионален евродепутат? Незаменим ли е Ивайло Калфин, колкото и да е имал някакъв принос? С него ли се изчерпва банката Ви с кадри? Второ: безпомощно звучи анонсът, че "АБВ" започвали широки дебати по въпросите, свързани с демографския срив. Дебатирайте и оправете икономиката и тогава демопроблемът от самосебе си ще се разреши. И още - никой не може да върне хората на село.


14 Януари 2014 | мен
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Пременил се Илия... Старата песен я знаем.


14 Януари 2014 | До Първанов
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Ела в Ковачевци вземи си недоразумението - глетавото тесто- предателчето, заедно си вземете 350 афганистанци с цялата им сурия деца, които ни натресохте, за да се харесате на Нидал Алгафари, освободете екологичният лагер за българските деца, и като се съберете всички, заминавайте на майнината си. 10 години президент и какво направи-
България е в най-страшната си демографска, икономическа и морална криза, това да не е от вчера. Българските политици разчитат на късата памет на хората.


14 Януари 2014 | 777
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

Връзките на „Котараците” с управлението на Борисов са естествено продължение на връзките им с президента Първанов.

Кръгът, в който влизат Людмил Стойков, Марио Николов, Росен Русимов, Богомил Гьорев и Иван Алексиев, е пресечната точка, в която проличават съвместните политически действия на Бойко Борисов и Георги Първанов.

Целта е да бъдат елиминирани всички пречки пред пълното политическо и икономическо овладяване на държавата. За целта трябва да бъде отстранен Сергей Станишев като лидер на БСП, за да може Първанов да заеме централно място в левия политически спектър. За Борисов е отредена същата позиция вдясно. При подобна конфигурация всички останали политически партии и движения ще бъдат пометени от двата мастодонта и шансът да се промени политическата система в България става нулев.


14 Януари 2014 | маман
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Нов бардак със стари к.... и не се прави


14 Януари 2014 | легенда
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Kогато хората прогледнаха ...БСП се разцепи ..- извод : слепотата е ОПОРА на комунизма !!!!!


14 Януари 2014 | додо
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

пенсионера първанов да си стой в пенсионерския клуб в ковачевци


14 Януари 2014 | f
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

Знам, че перничани ни обичат Първанов и това за пелничани е присъщо. Когато се избираше Първанов за Президент имах честа да бъда общински съветник и всички отидаха да посрещат Петър Стоянов на празника на града, а аз единствен останах пред общината за да посрешна Първанов, въпреки, че не беше от моята партия. Сега твърдо съм решил отново да бъда с него, въпреки, че откакто даде властта на турците не си говорим, но по - добре ДПС отколкото БСП с Нено Темелков и сие!


15 Януари 2014 | шаката
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

този отзад (охраната) му е и гадже на ГоцеВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката